26 július 2015

Kivi tart

Amikor megláttam ezt a receptet, rögtön ki szerettem volna próbálni. Nem azért, mert annyira szeretem a kivit, hanem mert szerintem gyönyörű ez a sütemény. Szerencsére az íze sem csalódás, sőt nyáron kifejezetten jól esik. próbáljátok ki ti is.

Alap:

125 g vaj

63 g porcukor
1 tojás
liszt

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Keverjük habosra a vajat a porcukorral. Adjuk hozzá a tojást. Ezután kézzel dolgozzuk hozzá a lisztet. Azért nem írtam mennyiséget, mert mindig annyi lisztet kell hozzáadni, amennyitől a tésztánk elválik az edény falától. Ezután nyomkodjuk a tésztánkat egyenletesen a formákba. A gyümölcskosárforma sokkol szebb, de sajnos nekem nem volt olyan, úgy hogy mást kellett használnom. Ezután tegyük a tortákat a sütőbe és süssük addig, amíg a széle el nem kezd barnulni. Körülbelül 5-10 perc.
Ezután vegyük ki őket a sütőből, hűtsük ki és távolítsuk el a formából.

Kivi krém:

6-7 kivi
170 g cukor
1 citrom leve
3 tojás
3 tojás sárga
100 g vaj
zöld ételfesték

A legfontosabb, hogy távolítsuk el a kiviből a magokat, különben keserű lesz a krémünk. Hámozzuk meg őket, vágjuk négybe, hosszában és távolítsuk el a közepét a magokkal. Ezután passzírozzuk vagy turmixoljuk le. Keverjük össze a kivi pürét, a cukrot, a citromlevet. Kockákban adjuk hozzá a vajat és vízgőz felett olvasszuk össze a keveréket. Ezután alaposan keverjük össze a tojásokat és a tojássárgákat, adjuk a kivis mixhez, jól dolgozzuk össze és főzzük 10-12 percig. Ne forraljuk! Akkor jó, ha nem túl sűrű, de ha belemártunk egy kanalat, szép bevonatot képez a hátulján. Én csaltam egy kicsit, és tettem pár csepp zöld ételfestéket a krémbe, hogy hangsúlyosabb legyen a kivi szép, zöld színe, de ez persze elhagyható. Vegyük le a krémet  tűzről, öntsük a kész tortaalapokba és tegyük a hűtőbe minimum 2-3 órára. Ezután friss gyümölcsökkel tálaljuk.