30 június 2015

Fánkok málna és csoki mázzal



Ezen a környéken nagyon népszerűek a fánkok és, amikor elkezdtem a hotelban dolgozni én is szerettem volna feltenni a kínálatunkra. Az interneten bukkantam rá erre a receptre és azóta is szívesen használom.



Hozzávalók:

500 g liszt

3 dl tej

30 g élesztő / én élesztőport használtam, mert Skóciában nagyon nehéz frissen kapni/

2 tojás sárga

20 g vaj

20 g porcukor

csipet só

olaj

Mielőtt nekikezdenénk, melegítsük fel a tejet kéz melegre és kevés cukorral futtassuk fel benne az élesztőt. Tegyük a lisztet, a tojás sárgákat, a porcukrot, a vajat, a sót egy tálba és, ha jó az élesztőnk azt is adjuk hozzá. Ezt követően dolgozzuk össze a hozzávalókat, úgy, hogy szép sima tésztát kapjunk. Akkor jó, ha már elválik az edény falától. Ezután letakarjuk, meleg helyre tesszük, és fél órát kelesztjük.

Az idő leteltével fogjuk a tésztánkat és lisztezett deszkán kinyújtjuk ujjnyi vastagra. Kiszaggatjuk és, a közepébe is lyukat szúrunk. Újabb fél óra kelesztés következik, letakarva a tésztát. Tegyük fel az olajt melegedni és, ha elég forró, tegyük bele a fánkokat. Figyeljünk oda, mert hamar megéghetnek. Ha kész az egyik oldala, fordítsuk át és süssük aranybarnára a másik oldalát is. Az olajból kivéve rakjuk őket szalvétára, ami felszívja a felesleges olajt.

Fogyaszthatjuk lekvárra, cukorral, de készíthetünk hozzá különböző mázakat. Én  málnaszószt  vagy pedig egy nagyon könnyen elkészíthető csokimázat tettem a tetejére.

Csokimáz

Hozzávalók:

45 g cukor

37 g víz

75 g tejszín

150 g étcsoki

A csokoládé kivételével összekeverem a hozzávalókat egy lábosban, felrakom a gázra és felforralom. Ezután leveszem a tűzről és belekeverem a csokit. Hagyom langyosra hűlni, majd rákenem a fánkok tetejére. 



Málnaszósz:



125 g fagyasztott málna( lehet friss is)

62 g cukor

1 tk fahéj



Tegyük egy lábosba a málnát, a cukrot, a fahéjat és forraljuk fel. Ezután szükségünk lesz egy turmixgépre. Öntsük bele a szószt és turmixoljuk simára. Ha kész szűrjük ét egy szitán, hogy a magok ne kerüljenek a szószba, majd hűtsük le.



Ha szeretnénk feldobni egy kicsit a fánkjainkat, nyugodtan szórjunk rá különböző cukorkákat. Ezeket a legtöbb boltban készen beszerezhetjük.